Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

Βιβλική

Εγκυκλοπαίδεια

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Κοινωνία: Εργασία

 

 

Εργασία και επαγγέλματα στην Αγία Γραφή

 

 

 

Αγγειοπλάστης

Ειδικευόταν στη αγγειοπλαστική τέχνη. Ήταν επάγγελμα και τέχνη συγχρόνως και το εξασκούσαν οι κεραμείς (Ιερεμίας 18:3). Ήταν γνωστό από την αρχαία εποχή. [δες περισσότερα στο κεραμέας]

 

Αγγελιαφόρος

Ήταν άτομα που μετέφεραν νέα και διαταγές, άλλοτε από το ένα μέρος στο άλλο και άλλοτε φωνάζοντας στις πλατείες. Συνήθως μετέφεραν αγγελίες βασιλιάδων και αρχόντων προς το λαό, αλλά και τα στρατεύματα που βρίσκονταν στη μάχη. Ειδικά οι αγγελιαφόροι στρατευμάτων ενημέρωναν τους βασιλιάδες για το τι συνέβαινε στις μάχες (Β’ Σαμουήλ 18:19). Ήταν έμπιστα άτομα και καλοί ιππείς, καθώς το επάγγελμά τους απαιτούσε γρήγορη ενημέρωση. Έπρεπε επίσης να έχουν καλή φυσική κατάσταση και αντοχή καθώς υπήρχαν φορές που η αγγελία ενός μηνύματος ή μιας διαταγής έπρεπε να γίνει οδικώς (Β’ Σαμουήλ 18:23).

[δες και ταχυδρόμος]

 

Αμπελουργός

Το φύτεμα και η περιποίηση των αμπελιών ήταν μια άλλη γεωργική ασχολία. Την εργασία αυτή την έκανε ο αμπελουργός ο οποίος ανήκε κι αυτός στην αγροτική τάξη, οι γνώσεις όμως που πρέπει να είχε γύρω απ’ τα αμπέλια τον κατατάσσανε σε ξεχωριστό επάγγελμα. Βέβαια δεν αποκλειόταν να είχε και άλλες γεωργικές ασχολίες όσο ο χρόνος του το επέτρεπε.

Τα αμπέλια τα φύτευαν για να αποδίδουν καλύτερα στις πλαγιές των λόφων (Ησαΐας 5:1). Πολλές φορές οι πλαγιές διαμορφώνονταν σε σειρές από σκαλωτές πεζούλες. Στο μέσον του αμπελιού υπήρχε χτισμένος πύργος που χρησίμευε σαν παρατηρητήριο (Ησαΐας 5:2). Πριν φυτέψουν το αμπέλι έσκαβαν το χώμα του και το καθάριζαν από τις πέτρες (Ησαΐας 5:2). Κατά τη διάρκεια του χειμώνα έκοβαν τα ξερά και σπασμένα κλαδιά για να αναπτυχθούν καλύτερα τα γερά. Ο Ιησούς μίλησε για το κλάδεμα των αμπελιών (Ιωάννης 15:1-6).

Τους καλοκαιρινούς μήνες γινόταν το τρύγημα. Ο τρύγος ήταν γιορτή ευχάριστη που διαρκούσε επτά ημέρες. Τις ημέρες αυτές μαζί με τη σκληρή δουλειά, χόρευαν και τραγουδούσαν. Μερικά από τα σταφύλια τα έτρωγαν φρέσκα, άλλα πάλι τα έκαναν σταφίδες. Τα περισσότερα όμως τα πήγαιναν στο πατητήρι για να τα κάνουν χυμό. Όταν "έβραζε" ο χυμός γινόταν κρασί, το οποίο το έβαζαν μέσα σε πήλινα δοχεία (Ιερεμίας 48:11). Αμπέλια καλλιεργούσαν από την αρχαία εποχή. Μερικές φορές όταν δεν είχαν δικά τους, νοίκιαζαν από γαιοκτήμονες (Ματθαίος 21:33, Λουκάς 20:9) στους οποίους απέδιδαν το ποσοστό των καρπών που είχαν συμφωνήσει (Ματθαίος 21:34, Λουκάς 20:10).

Η πρώτη αναφορά στη Βίβλο είναι το φύτεμα από τον Νώε (Γένεση 9:20). Καλλιεργούταν όμως και στην αρχαία Αίγυπτο, όπως φαίνονται σε τοιχογραφίες αιγυπτιακών τάφων. Οι βασιλείς είχαν στην υπηρεσία των κτημάτων τους γεωργούς και αμπελουργούς (Β’ Χρονικών 26:10).

 

Ανθύπατος

Ανώτατος στρατιωτικός και πολιτικός Ρωμαίος διοικητής μεγάλης επαρχίας στο ρωμαϊκό κράτος (Πράξεις 13:7). Ο ανθύπατος (proconsul) και ο υφιστάμενός του επίτροπος (procucator, π.χ. ο Πιλάτος), ήταν ανώτεροι από τους τοπικούς βασιλείς (π.χ. από τον Ηρώδη).

 

Αργυραμοιβός (Κολλυβιστής)

Η λέξη "κολλυβιστής" προέρχεται από την ελληνική λέξη "κόλλυβος" που ήταν λεπτό νόμισμα και ισοδυναμούσε με το ένα τέταρτο της δραχμής. Ήταν τραπεζίτες οι οποίοι κάθονταν στο περίβολο του ναού (Ιωάννης 2:14) ή στις πλατείες και αντάλλαζαν τα νομίσματα των εθνικών με σίκλα, νομίσματα που γίνονταν δεκτά από τους ιερείς του ναού (Έξοδος 30:13-15). Πολλές φορές κερδοσκοπούσαν σε βάρος των προσκυνητών, γεγονός που εξόργισε τον Ιησού με αποτέλεσμα να τους βγάλει έξω από το ναό (Ματθαίος 21:12, Μάρκος 11:15).

 

Αργυροχόος

Εδικός τεχνίτης που επεξεργαζόταν τον άργυρο. Κατασκεύαζε οικιακά σκεύη, κοσμήματα, διακοσμητικά, αγάλματα, κ.α. Τον άργυρο τον καθάριζαν στο χυτήριο με φωτιά (Παροιμίες 17:3, 27:21, Ζαχαρίας 13:9). Ο μόνος αργυροχόος που αναφέρεται ονομαστικά στην Αγία Γραφή είναι ο Δημήτριος της Εφέσου, που κατασκεύαζε και πουλούσε ασημένια ομοιώματα του ναού της Άρτεμης (Πράξεις 19:24). Απασχολούσε μάλιστα και εργάτες λόγω της πολλής δουλειάς που είχε. Συνήθως ίδιος τεχνίτης επεξεργαζόταν ασήμι και χρυσό (Ησαΐας 40:19) - [δες και χρυσοχόος]

 

Αρεοπαγίτης

Ανώτατος δικαστικός υπάλληλος, μέλος του Αρείου Πάγου, του ανωτάτου δικαστηρίου των Αθηναίων (Πράξεις 17:22). Ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης πίστεψε στο κήρυγμα του απ. Παύλου (Πράξεις 17:34).

 

Αρτοποιός

Από τα πιο παλιά και διαδεδομένα επαγγέλματα καθώς το ψωμί αποτελούσε βασικό στοιχείο της διατροφής των ανθρώπων. Για να παρασκευασθεί η ζύμη ο αρτοποιός ανακάτευε το αλεύρι με νερό και κατόπιν το ζύμωνε με προζύμι. Το ψήσιμο του ψωμιού γινόταν με διαφόρους τρόπους όπως π.χ. σε χάλκινο ή κεραμικό αγγείο κάτω από αναμμένα κάρβουνα, καθώς και σε κλιβάνους (Ωσηέ 7:4). Το καλύτερο ψωμί παρασκευαζόταν με αλεσμένο σιτάρι (Κριτές 6:19, Α’ Βασιλέων 4:220. Ψωμί παρασκευαζόταν και από σιμιγδάλι (Γένεση 18:16, Λευιτικό 2:1), ή κριθάρι (Κριτές 7:13, Ιωάννης 6:9-13). Υπήρχαν όμως και ειδικές περιπτώσεις παρασκευής ψωμιού, όπως από κουκιά, φακή κ.α. (Ιεζεκιήλ 4:9-12).

Το ψωμί που παρασκεύαζαν οι Ισραηλίτες ήταν μίας ημέρας, εκτός από της Παρασκευής, όπου διπλασιαζόταν η ποσότητα, καθώς την ημέρα του Σαββάτου δεν επιτρεπόταν καμιά εργασία σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο (Έξοδος 12:34). Το ψωμί τους πρέπει να ήταν λεπτά παρασκευασμένο γι αυτό και το έκοβαν με τα χέρια (Θρήνοι 4:4, Ματθαίος 14:19).

Στα παλάτια υπήρχαν οι βασιλικού φούρνοι για τη σίτιση του βασιλιά και των ανθρώπων του. Επιστάτες σ’ αυτούς τους φούρνους αρτοποιών ήταν οι αρχιαρτοποιοί ή αρχισιτοποιοί (Γένεση 40:16,20,22, 41:10).

Η πρώτη αναφορά για ψωμί στην Αγία Γραφή, βρίσκεται στο βιβλίο της Γένεσης (3:19). Η λέξη "άρτος" χρησιμοποιείται στην Αγία Γραφή και με την ευρύτερη έννοια της τροφής, όπως στην προσευχή του Κυρίου "τον άρτο ημών τον επιούσιον". Ο άρτος απεικονίζει τον Ιησού Χριστό (Ιωάννης 6:33-35), κομμένος δε, απεικονίζει το θάνατό Του (Ματθαίος 26:26, Α’ Κορινθίους 11:23-24).

 

Αρχηγός Στρατού

Ήταν ο επικεφαλής των στρατιωτικών τμημάτων του Ισραήλ επί βασιλείας Δαβίδ. Ο Δαβίδ είχε χωρίσει τους μάχιμους Ισραηλίτες σε δώδεκα τμήματα και κάθε τμήμα αποτελείτο από 24.000 στρατιώτες (Α’ Χρονικών 27:1). Οι αρχηγοί στρατού άλλαζαν κάθε μήνα.

 

Αρχιαρτοποιός

Ο επιστάτης των αρτοποιών στους φούρνους του βασιλιά (Γένεση 40:16,20,22, Γένεση 41:10).

[δες και αρτοποιός]

 

Αρχιποιμένας

Ήταν επιστάτης σε κοπάδια με μεγάλο αριθμό προβάτων. Κάτω από την ευθύνη του υπήρχαν ποιμένες που έβοσκαν και φύλαγαν το κοπάδι (Γένεση 47:6).

 

Αρχιστράτηγος

Ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής ενός βασιλείου, λεγόταν και στρατάρχης (Ιεζεκιήλ 23:23). Είχε τεράστια εξουσία με μεγάλη επιρροή στο βασιλιά, τον αποκαλούσαν και "αρχιστράτηγο του βασιλιά" (Β' Σαμουήλ 10:18, Α’ Χρονικών 27:34). Ο Ιωάβ ήταν αρχιστράτηγος του Δαβίδ.

 

Αρχισυνάγωγος

Ο επικεφαλής της συναγωγής που φρόντιζε για την τάξη και γενικά για όλα τα θέματα που αφορούσαν τη συναγωγή (Μάρκος 5:22,35-38, Λουκάς 8:49, 13:14, Πράξεις 13:15, 18:8,17).

 

Αρχισωματοφύλακας

Αξιωματικός, διοικητής της ειδικής φρουράς του βασιλιά, των σωματοφυλάκων (Γένεση 41:10).

[δες και σωματοφύλακας]

 

 

Home | Site Map | E-mail