Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Ελλάδας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

 

j0115836.gif (173 bytes) Έλληνες στη Κ.Δ.
j0115836.gif (173 bytes) Ταμείο
j0115836.gif (173 bytes) Μουσεία
j0115836.gif (173 bytes) Η Καινή Διαθήκη στη νεοελληνική γλώσσα

 

Η Μακεδονία

είναι Ελληνική

 

Bible Club

  

 

Οι Βιβλικοί τόποι της Ελλάδας

Κως

"Ως δέ εγένετο αναχθήναι ημάς αποσπασθέντας απ' αυτών, ευθυδρομήσαντες ήλθομεν είς την Κώ, τη δε εξής είς την Ρόδον κακείθεν είς Πάταρα" (Πράξεις 21:1)

  

   Τοπογραφία - Στοιχεία

Το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων στο ανατολικό Αιγαίο, νοτιοδυτικά της Μικρά Ασίας. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο και τη Νίσυρο και έχει έκταση 290 τ.χλμ. Απέχει από τον Πειραιά 200 ναυτικά μίλια, περίπου 11 ώρες με πλοίο. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Κως, όπου είναι και το κύριο λιμάνι του νησιού.

 

   Ιστορία - Αρχαιολογία

Η Κως είναι η πατρίδα του "πατέρα της ιατρικής" Ιπποκράτη, ο θεμελιωτής της ιατρικής επιστήμης και ιδρυτής της πρώτης ιατρικής σχολής στον κόσμο. Το νησί πρωτοκατοικήθηκε από Κάρες ή Λέλεγες και αργότερα από τους Μινωίτες Κρήτες. Τον 14ο π.Χ. αιώνα, εμφανίστηκαν οι Αχαιοί. Τον 7ο π.Χ. αιώνα, η Κως μαζί με τρεις πόλεις της Ρόδου και δύο της Μικρά Ασίας συγκρότησαν την περίφημη Δωρική Εξάπολη του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Τον 5ο π.Χ. αιώνα, κατέλαβαν την Κω οι Πέρσες, αλλά μετά την ήττα των τελευταίων στη Σαλαμίνα, το 479 π.Χ., οι Αθηναίοι απελευθέρωσαν το νησί. Το 336 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε το νησί. Ωστόσο, κατά τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα η Κως έγινε ανεξάρτητη και συνδέθηκε πολύ στενά με την Αίγυπτο των Πτολεμαίων.

Κως: Το αρχαίο Ωδείο (1ος-2ος μ.Χ.)

Το αρχαίο Ωδείο

Ο σεισμός του 469 μ.Χ. σήμανε το τέλος της αρχαίας πόλης και την αρχή της παλαιοχριστιανικής περιόδου όπου ειδωλολατρικοί ναοί μετατρέπονται σε χριστιανικές εκκλησίες και ταυτόχρονα ανεγείρονται πολλές βασιλικές. Το 554 μ.Χ. η Κως καταστράφηκε τελείως από ισχυρό σεισμό. Τότε καταστράφηκε και το περίφημο Ασκληπιείο.

Στα χρόνια του Βυζαντίου, το νησί είχε μια συνεχόμενη ακμή. Το 1912, η Ιταλία κατέλαβε το νησί, και το 1933 ισοπεδώθηκε από καταστρεπτικό σεισμό. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1948, η Κως ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.

Τα σημαντικότερα μνημεία του είναι η Αγορά, που το μήκος της ξεπερνά τα 300μ, τα τείχη της πόλης, ο πλάτανος του Ιπποκράτη, το Ασκληπείο, το δυτικό Γυμνάσιο, οι βόρειες Θέρμες, οι δυτικές Θέρμες, το αρχαίο Στάδιο, το Ωδείο, το συγκρότημα Παλαιοχριστιανικών Βασιλικών Αγίου Στεφάνου κτίσματα του 5ου-6ου μ.Χ. αιώνα.

 

    Η Κως στη Καινή Διαθήκη

Η αναφορά της Κω στην Καινή Διαθήκη συνδέεται με το τρίτο ιεραποστολικό ταξίδι του απ. Παύλου και την επιστροφή του στην Ιερουσαλήμ. Ήταν η πρώτη στάση του απ. Παύλου, μετά την Μίλητο, σε ένα "βιαστικό" ταξίδι θέλοντας να φθάσει στα Ιεροσόλυμα την ημέρα της Πεντηκοστής.

 

   Η Κως σήμερα

Το νησί της Κω είναι εύφορο και πλούσιο σε βλάστηση. Θεωρείται κατ' εξοχήν τουριστικό νησί με ήπιο κλίμα και παρατεταμένη ηλιοφάνεια. Οι όμορφες παραλίες το γραφικό λιμάνι και τα ενετικά μνημεία την έχουν αναδείξει σε διεθνές κοσμοπολίτικο τουριστικό κέντρο. Διαθέτει ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή καθώς και αεροδρόμιο. Από τα αρχαία χρόνια στο νησί ήταν ανεπτυγμένη η τέχνη της υφαντουργίας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι κάτοικοί της ασχολούνται επίσης με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Πληθυσμός νησιού 29787 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

 

 Δείτε φωτογραφίες από τη Κω

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | E-mail