Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

Βιβλική

Εγκυκλοπαίδεια

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Γεωλογία: Ποτάμια

 

 

Ποτάμια που αναφέρονται στην Αγία Γραφή

 

 

 

Ααβά

 

Διαβάστε επίσης σ' αυτή την κατηγορία:

- Βουνά

- Θάλασσες

- Χείμαρροι

- Έρημοι

- Σπηλιές

- Πηγές

- Πηγάδια

 

Γράψε τις παρατηρήσεις σου

   

(Έσδρας 8:15,21)

Ποταμός της Βαβυλωνίας, με όνομα ίδιο με τη περιοχή που έρεε. Εκεί ο Έσδρας μάζεψε τους εξόριστους Ιουδαίους για να ζητήσουν την οδηγία του Θεού.

 

Αβανά

(Β' Βασιλέων 5:12)

Ένας από τους δύο ποταμούς της Δαμασκού (ο άλλος ο Φαρφάρ). Οι Έλληνες τον ονόμαζαν Χρυσορρόα, σήμερα είναι γνωστός με το όνομα Ελ Μπαραντά (ή Βαραντά). Πηγάζει από τα όρη του Αντιλιβάνου, 40 χλμ. Β.Δ. από την πόλη και διασχίζοντάς την πέφτει στη λίμνη Βαρέτ-ελ-Κιπλιγιέτ.

 

Γιών

(Γένεση 2:14)

Ένας από τους τέσσερις ποταμούς της Εδέμ. Περικύκλωνε όλη τη γη Χους, όπως λέει το χωρίο της Γένεσης. Σύμφωνα με μία άποψη εάν η Εδέμ ήταν στην Αρμενία προς τις πηγές Του Τίγρη και του Ευφράτη, ο Γιών θ' αντιστοιχούσε στο ποταμό Αράξη.

 

Γωζάν

(Β' Βασιλέων 17:6, Α' Χρονικών 5:26)

Ποταμός Β.Α. της Μεσοποταμίας, παραπόταμος του Ευφράτη, στον οποίο οι Ασσύριοι βασιλιάδες Θελγαθ-φελνασάρ (Τιγλάθ-Πιλέσερ) και Σαλμανάσαρ (Σαλμανεσέρ) πήγαν τους αιχμαλώτους Ισραηλίτες.

 

Ευφράτης

(Γένεση 2:14)

Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος ποταμός της Δυτικής Ασίας, ο οποίος στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ως "ο ποταμός" ή "ο μεγάλος ποταμός". Ήταν ένας από τους τέσσερις ποταμούς της Εδέμ. Πήγαζε από δύο πηγές στα Αρμενικά όρη οι οποίες ενώνονταν μεταξύ τους μετά από περίπου 680 και 460 χλμ. αντίστοιχα. Αφού διέλθει από τα βουνά της Καππαδοκίας, Συρίας, Αραβίας, Χαλδαίας και Μεσοποταμίας, εκχύνεται στο Περσικό κόλπο. Την εποχή της άνοιξης, όταν έλιωναν τα χιόνια στα Αρμενικά όρη, ο ποταμός πλημμύριζε. Για το λόγο αυτό ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ για να εμποδίσει τις πλημμύρες, με κανάλια έστελνε το νερό σ' όλη τη χώρα. Στο μεγαλύτερο μέρος του ποταμού είναι δυνατή η πλεύση μικρών πλοίων.

 

Ιαβόκ

(Δευτερονόμιο 2:37, Ιησού του Ναυή 12:2, Γένεση 32:23-24)

Ποταμός ανατολικά του Ιορδάνη, με πλούσια βλάστηση στις όχθες του, στο μέσον μεταξύ Νεκράς θάλασσας και θάλασσας της Γαλιλαίας. Ήταν το βόρειο σύνορο του βασιλείου των Αμορραίων και κυριεύθηκε από τον Ισραήλ, όταν ο Σηών αρνήθηκε να τους επιτρέψει να περάσουν από τη χώρα του (Αριθμοί 21:21-25). Ήταν επίσης νότιο σύνορο του βασιλείου του Ωγ. Στο Γένεση 32:23-24 αναφέρεται σαν χείμαρρος, εκεί όπου ο Ιακώβ πέρασε για να συναντήσει τον αδερφό του Ησαύ.

 

Ιορδάνης

(Ιησού του Ναυή 3:8, Β' Βασιλέων 5:10)

 

Κανά

(Ιησού του Ναυή 16:8)

Χείμαρρος, περνούσε νότια της Συχέμ και δυτικά της Μεσογείου θάλασσας. Αποτελούσε μέρος των συνόρων μεταξύ των φυλών Εφραΐμ και Μανασσή.

 

Κεισών

(Κριτές 5:21, Α' Βασιλέων 18:40)

Πηγάζει από τα όρη Θαβώρ και Γελβουέ. Δυτικά διέρχεται από τη πεδιάδα Ιεζραέλ και χύνεται στον κόλπο της Άκρας, βόρεια του όρους Κάρμηλος. Το χειμώνα μετατρέπεται σε ορμητικό και επικίνδυνο χείμαρρο. Ίσως πρόκειται για τον χείμαρρο που βρίσκεται ανατολικά της Ιοκνεάμ (Ιησού του Ναυή 19:11). Στις όχθες του η προφήτισσα Δεβόρρα και ο Βαράκ νίκησαν τους Χαναναίους και οι στρατιώτες με τις άμαξες παρασύρθηκαν από τα νερά του. Στον χείμαρρο Κεισών ο Ηλίας σκότωσε τους προφήτες του Βαάλ (Α' Βασιλέων 18:40).

 

Νείλος

Ο κυριότερος ποταμός της Αιγύπτου και όλης της Αφρικής και ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου. Στην Αγία Γραφή δεν αναφέρεται με το όνομά του αλλά ως "Σιώρ", που σημαίνει ταραγμένος (Ιησού του Ναυή 13:3, Ησαΐας 23:3, Ιερεμίας 2:18), ως "ποταμός της Αιγύπτου" (Γένεση 15:18, Αμώς 8:8, 9:5) και ως "ποταμός" (Έξοδος 1:22, 2:3,5). Πηγάζει από τη λίμνη Βικτωρία της Τανζανίας και έπειτα από διαδρομή περίπου 6648 χλμ. καταλήγει στη Μεσόγειο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι πλημμύρες καλύπτουν την περιοχή του Δέλτα στην Αίγυπτο, γεγονός που κάνει αρκετά εύφορη την περιοχή. Οι Αιγύπτιοι τον λάτρευαν σαν θεό, πίστευαν δε, πως οι πλημμύρες ήταν αποτέλεσμα του δάκρυ που έχυνε η θεά Ίσις. Στις όχθες του υπήρχαν εύφορα λιβάδια με σπαρτά καθώς και καλαμιές (Ησαΐας 19:6-7). Στην Παλαιά Διαθήκη ο Νείλος έγινε γνωστός σαν ποταμός στου οποίου την όχθη η γυναίκα του Φαραώ, άφησε το Μωησή μωρό σε ένα κιβώτιο. Επίσης γνωστό στην ιστορία είναι και το γεγονός της μεταβολής των υδάτων του σε αίμα κατά την έξοδο των Ισραιλητών (Έξοδος 7:20).

 

Νιμρείμ

(Ιερεμίας 48:34, Ησαΐας 15:6)

Τα νερά που αναφέρονται στα χωρία πιθανόν να αφορούν ποτάμι στην ομώνυμη περιοχή του Μωάβ, πιθανόν νοτιοανατολικά της Νεκράς θάλασσας.

 

Ουλαΐ

(Δανιήλ 8:2,16)

Ο ποταμός που αναφέρει ο Δανιήλ περνούσε μέσα από τα Σούσα, της επαρχίας Ελάμ (περιοχή βόρεια του Περσικού Κόλπου, ενωνόταν με τον Τίγρη ποταμό και έπεφτε στο Περσικό Κόλπο. Κοντά στο ποταμό Ουλαΐ, ο Δανιήλ είδε το δεύτερο όραμα.

 

Ποταμός της Αιγύπτου

(Γένεση 15:18)

δες Νείλος

 

Ποταμός της Αιθιοπίας

(Ησαΐας 18:1)

Πιθανόν να αναφέρεται στις πηγές του Νείλου, στη χώρα της Αιθιοπίας νότια της Αιγύπτου η οποία περιλάμβανε τις Νουβία, Σομαλία, Αβησσυνία.

 

Ποταμός της Βαβυλώνας

(Ψαλμός 137:1)

 

Ποταμός της Εδέμ

(Γένεση 2:10)

Ο κεντρικός ποταμός της Εδέμ, χωρίς να αναφέρεται το όνομά του, ο οποίος πότιζε τον Παράδεισο.

 

Ποταμός της Ιοτβαθά

(Δευτερονόμιο 10:7)

 

Ποταμός των Φιλίππων

(Πράξεις 16:13)

Είναι ο ποταμός Ζυγάκτης. Στο ποταμό αυτό εκτελούσαν τους τελετουργικούς καθαρμούς οι Ιουδαίοι, εκεί βαπτίστηκε και η Λυδία.

 

Σιώρ

(Ιησού του Ναυή 13:3, Ησαΐας 23:3)

δες Νείλος

 

Τίγρης

(Γένεση 2:14, Δανιήλ 10:4)

Ένας από τους τέσσερις ποταμούς της Εδέμ, ο τρίτος κατά σειρά αναφοράς. Έρεε ανατολικά της Ασσυρίας, και ήταν ο ένας από τους δύο μεγαλύτερους ποταμούς της Μεσοποταμίας. Πήγαζε από τις οροσειρές του Αντιταύρου και Καρδουχίων της Αρμενίας, και αποτελούσε το ανατολικό σύνορο της Μεσοποταμίας και της Βαβυλώνας. Ενώνεται με τον Ευφράτη και αφού σχηματίσουν τον Σαττ-ελ-Αράπ, μετά από 120 περίπου μίλια εκβάλλουν στον Περσικό Κόλπο. Στις όχθες του χτίστηκαν πολλές σπουδαίες πόλεις, εκ των οποίων σπουδαιότερη η Νινευή. Στη όχθη του Τίγρη, ο προφήτης Δανιήλ αναφέρει ότι είδε όραμα (Δανιήλ 10:4).

 

Φαρφάρ (Φαρπάρ)

(Β' Βασιλέων 5:12)

Ένας από τους δύο ποταμούς της Δαμασκού (ο άλλος ο Αβανά). Είναι μήκους 65 χιλιομέτρων, πηγάζει από τα ανατολικά του όρους Αερμών και πέφτει σε λίμνη, 20 χλμ. νότια της Δαμασκού.

 

Φισών

(Γένεση 2:11)

Ο πρώτος από τους τέσσερις ποταμούς της Εδέμ. Περικύκλωνε όλη τη γη Αβιλά, όπου υπήρχε χρυσάφι. Σύμφωνα με μία άποψη εάν η Εδέμ ήταν στην Αρμενία προς τις πηγές Του Τίγρη και του Ευφράτη, ο Φισών θ' αντιστοιχούσε στο ποταμό Φάση (Φασίς), το σημερινό Ριόν.

 

Χεβάρ

(Ιεζεκιήλ 1:1,3, 10:15,20)

Ποταμός στη γη των Χαλδαίων (Ιεζεκιήλ 1:3, Βαβυλωνία), ή στο Τελ-αβίβ (Ιεζεκιήλ 3:15), εκεί όπου ο Ιεζεκιήλ είδε οράματα.

 

Χείμαρρος της Ιοκνεάμ

(Ιησού του Ναυή 19:11)

Χείμαρρος που βρίσκεται ανατολικά της Ιοκνεάμ. Πιθανόν πρόκειται για τον ποταμό Κεισών.

 

 

Home | Site Map | Επικοινωνία