Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home Προφίλ Site Map Email
 
 

Κοινωνικά θέματα

Sign my GuestBook

View my GuestBook

 
 

Τα ναρκωτικά και η εξάρτηση γενικά

j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes)

j0115836.gif (173 bytes)
j0115836.gif (173 bytes)

 

[του Dr. Ανανία Καβάκα, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου]

[]  Για το θέμα των ναρκωτικών έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί ολόκληροι τόμοι βιβλίων. Επειδή όμως το πρόβλημα της εξάρτησης από χημικές ουσίες είναι πολύ σοβαρό και κινδυνεύει να γίνει μια μάστιγα για τη χώρα μας και για όλες σχεδόν τις προηγμένες χώρες του κόσμου, αξίζει να αναφερόμαστε σ’ αυτό ξανά και ξανά. Μ’ αυτόν τον τρόπο ίσως μπορέσουμε να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο απέναντι στο μεγάλο κίνδυνο, ίσως γίνουμε πιο ικανοί να προφυλάξουμε τα παιδιά μας απ’ αυτό το ολίσθημα και ίσως βοηθήσουμε κάποιους άλλους να συνειδητοποιήσουν ότι τα παιδιά τους δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες.

Αυτή εξάλλου είναι η αποστολή μας ως πιστών ανθρώπων του Θεού: Να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, αλλά και όλα τα παιδιά του κόσμου, όπως και όλους τους συνανθρώπους μας να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση δεν είναι η φυγή στο φανταστικό κόσμο των παραισθησιογόνων χημικών ουσιών, αλλά σ’ Εκείνον που μπορεί όχι μόνο να ξεδιψάσει την ψυχή μας, αλλά να μας χαρίσει το ζωντανό νερό που θα γίνει σε μας "πηγή ύδατος αναβλύζοντας εις ζωήν αιώνιον" (Ιωάννης 4:14).

j0115836.gif (173 bytes) Στατιστικά στοιχεία πολύ ανησυχητικά

Το πόσο βάρος είναι το θέμα της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες για τη χώρα μας φαίνεται από το μεγάλο αριθμό θανάτων νέων ανθρώπων από υπερβολική δόση ναρκωτικών που παρατηρείται κάθε χρόνο και που αυξάνει από τον ένα χρόνο στον άλλο. Μόνο το 1997 πέθαναν από τα ναρκωτικά 216 νέοι άνθρωποι στη χώρα μας.

Από μια έρευνα που έκανε η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών[1], διαπιστώθηκε ότι από το 1989 μέχρι το 1993 διπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που έχουν χρησιμοποιήσει ναρκωτικά από 5,9% του πληθυσμού σε 9,5%. Το πιο ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι η χρήση είναι υψηλότερη στις νεαρότερες ηλικίες 18-35 ετών. Από τα άτομα αυτών των ηλικιών, το 25,1% των ανδρών  και το 8,3% των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν εμπειρία ναρκωτικών.

Από τα στοιχεία της ίδια έρευνας φαίνεται ότι ήδη από το 1993, περισσότερα από 120.000 άτομα έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών και ο αριθμός των ατόμων που έκαναν κατά διαστήματα χρήση οπιούχων ξεπερνούσε τα 80.000 άτομα.

Αναφέρεται επίσης ότι μόνο 1% των ναρκομανών καταφεύγει στις θεραπευτικές κοινότητες, των οποίων τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Μια νεότερη στατιστικά μελέτης που έγινε από τη θεραπευτική κοινότητα "Στροφή" και στοιχεία της οποίας μεταδόθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έδειξε ότι μέσα σ’ ένα χρόνο από το 1995 μέχρι το 1996 το ποσοστό των νέων που έκαναν χρήση ναρκωτικών αυξήθηκε κατά 66% και κατά τη διετία 1994-1996 η αύξηση αυτή έφτασε το 114%. Ακόμη ότι η μέση ηλικία έναρξης των λεγόμενων μαλακών ναρκωτικών (χασίς, μαριχουάνα) ήταν το 14ο έτος και για σκληρά ναρκωτικά (ηρωίνη, κοκαΐνη κ.λ.π.) το 17ο έτος της ηλικίας.

[]

j0115836.gif (173 bytes) Τι πρέπει να κάνουμε;

Είναι γνωστό ότι αρκετοί άνθρωποι στη χώρα μας έχουν ευαισθητοποιηθεί και έχουν δραστηριοποιηθεί στο πεδίο της συμπαράστασης και της βοήθειας για απεξάρτηση των ατόμων που έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά. Η προσπάθειά τους είναι γνωστό ότι και ορισμένες εκκλησίες του Χριστού έχουν ευαισθητοποιηθεί και προσφέρουν αρκετά γι’ αυτή την προσπάθεια και με υλικά εφόδια αλλά και με την ψυχολογική και πνευματική υποστήριξη. Είναι, τέλος, γνωστό ότι και η πολιτεία προσφέρει σημαντικά ποσά σ’ αυτή την προσπάθεια.

Επειδή, όμως, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα αποτελέσματα των προσπαθειών για απεξάρτηση μέσω των θεραπευτικών κοινοτήτων είναι, όπως ήδη αναφέρθηκε, απογοητευτικά, η προσπάθεια πρέπει να κατευθυνθεί στην πρόληψη παρά στην απεξάρτηση. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι μόνο ένα 5% περίπου των ατόμων που υποβάλλονται στα προγράμματα απεξάρτησης των θεραπευτικών κοινοτήτων, παραμένει τελικά ελεύθερο από ναρκωτικά και δεν ξαναπέφτει σ’ αυτά.

Γι’ αυτό σαν χριστιανοί γονείς ή νέοι θα πρέπει να έχουμε μπροστά μας συνεχώς και να τονίζουμε στα παιδιά μας ή και στους φίλους μας το μεγάλο κίνδυνο της έναρξης χρήσης ναρκωτικών ουσιών, η οποία οδηγεί βαθμιαία το άτομο σε αδιέξοδο, σε ηθική καταρράκωση και στην καταστροφή.

Ακόμη πρέπει να ξέρουμε ότι η τάση και η προσπάθεια που γίνεται από  μερικούς επώνυμους και από περισσότερους ανώνυμους να διαχωριστούν τα ναρκωτικά σε μαλακά και σκληρά και η προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι τα μαλακά είναι δήθεν ακίνδυνα, είναι απατηλή και ύποπτη. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 85% των ναρκομανών που κάνουν χρήση ηρωίνης, κοκαΐνης ή κάποιας άλλης συνθετικής ναρκωτικής ουσίας, άρχισαν από χασίς, μαριχουάνα ή κάποια φαινομενικά ακίνδυνα χάπια ή σιρόπια. Επίσης, δυο έρευνες,, περίληψη των οποίων δημοσιεύτηκε στο Medical Express (Δεκέμβρης 1977), έδειξαν ότι η μαριχουάνα αυξάνει με έμμεσο τρόπο την ντοπαμίνη, κάτι που η κοκαΐνη και η ηρωίνη το κάνουν με άμεσο τρόπο. Η ντοπαμίνη είναι αυτή που προκαλεί την αίσθηση της απόλαυσης στον εγκέφαλο. Έτσι, καταλήγει το σχόλιο του περιοδικού «είναι βιοχημικό λογικό ότι η χρόνια χρήσης μαριχουάνας θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια άτομα στην αναζήτηση ευχαρίστησης που άμεσα από τα οπιοειδή», δηλαδή την ηρωίνη ή την κοκαΐνη,

Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι οι τελευταίες παρατηρήσεις μας ως νευρολόγοι-ψυχίατροι δείχνουν ότι βαριές ψυχώσεις, η πορεία των οποίων είναι μερικές φορές μη αναστρέψιμη, μπορούν να δημιουργηθούν όχι μόνο από την χρήση των σκληρών λεγόμενων ναρκωτικών, αλλά και από υπερβολική χρήση του χασίς.

Γι’ αυτό το λόγο, η στάση του χριστιανού, νέου ή μεγαλύτερου, είναι και πρέπει σταθερά και απόλυτα να είναι «όχι» στη χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας. Σαν χριστιανοί νέοι ή μεγαλύτεροι θα πρέπει να έχουμε συνεχώς στο νου μας ότι το σώμα μας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος (Α' Κορινθίους 6:19), και μ’ αυτό δεν έχουμε το δικαίωμα να το φθείρουμε. Αντίθετα οφείλουμε να το παραστήσουμε θυσία ζωντανή, αγία, ευάρεστη στο  Θεό (Ρωμαίους 12:1) να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή τα μέλη του σώματός μας προς έργο καλά τα οποία προετοίμασε ο Θεός να περπατήσουμε σ’ αυτά (Εφεσίους 2:10).

Τέλος, οι χριστιανοί νέοι ή νέες θα πρέπει να ξέρουν ότι, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να παρασυρθούμε από τα ναρκωτικά μπορεί να προωθηθεί όχι από κάποιους ξένους ή άγνωστους ανθρώπους που θα τους πλησιάσουν για να τους προσφέρουν χασίς ή μαριχουάνα, αλλά από ορισμένους νέους ή νέες που οι ίδιοι τους θεωρούν ότι είναι πολύ καλοί φίλοι τους, που όμως είναι κοσμικοί νέοι ή νέες. Αυτοί θα τους σερβίρουν με ύπουλο τρόπο το χασίς. Αυτοί θα τους δώσουν να δοκιμάσουν, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι και οι ίδιοι κάνουν, κατά διαστήματα, χρήση χασίς και παρόλα αυτά δεν έχουν πάθει εξάρτηση και ότι δήθεν μπορούν να το σταματήσουν οποιαδήποτε στιγμή.

[]

j0115836.gif (173 bytes) Ποια είναι η στάση μας απέναντι στα εξαρτημένα άτομα

Ως προς τη στάση μας απέναντι στα εξαρτημένα σε ναρκωτικές ουσίες άτομα και στο πρόβλημα της εξάρτησης γενικά, η στάση μας ως χριστιανών πρέπει να είναι η συμπάθεια και η τάση να τους βοηθήσουμε να απεξαρτηθούν απ’ αυτά.

Σ’ αυτό το πεδίο έχει γίνει, και συνεχίζει να γίνεται, όπως ήδη έχει αναφερθεί, μια πραγματική αξιέπαινη προσπάθεια από αρκετούς αδελφούς μας και από αρκετές εκκλησίες του Χριστού στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες. Είναι πάντως γενικά παραδεκτό απ’ αυτούς που ασχολούνται μ’ αυτό το πρόβλημα ότι μόνο η επιστροφή του ανθρώπου στο Θεό και η εκζήτηση δύναμης από Αυτόν είναι εκείνη που οδηγεί σε οριστική και μόνιμη απελευθέρωση του εξαρτημένου ατόμου από τα ναρκωτικά και σε μια νέα και ευλογημένη ζωή απελευθερωμένη από πάθη και αδυναμίες. Γι’ αυτό δεν πρέπει  να ξεχνάμε να τονίζουμε στα εξαρτώμενα άτομα την ανάγκη τους να δεχτούν το Θεό στη ζωή τους και να εμπιστευτούν τα πάντα σ’ Αυτόν.

Πάντως, τα άτομα γενικά που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τη συμπαράσταση προς τα εξαρτημένα στα ναρκωτικά άτομα πρέπει να έχουν μερικές βασικές τουλάχιστον γνώσεις γύρω απ’ αυτό το θέμα, όπως και γύρω από την ψυχολογία των εξαρτημένων ατόμων. Επίσης, πρέπει να είναι στερεωμένα άτομα από άποψη πνευματικής κατάστασης, με αρκετά ισχυρή θέληση, με ξεκαθαρισμένες και σαφείς θέσεις απέναντι σ’ αυτό το θέμα και με μεγάλη υπομονή.

Αν είναι νέοι, που έχουν οι ίδιοι απεξαρτητοποιηθεί από τα ναρκωτικά, θα πρέπει να έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα, μερικών τουλάχιστον ετών, στη διάρκεια του οποίου έδειξαν ότι έχουν σταθεί στα πόδια τους και δεν κινδυνεύουν να ξαναπέσουν σ’ αυτά, πριν ξεκινήσουν μια προσπάθεια μα βοηθήσουν κάποιους άλλους.

[1] Α. ΚΟΚΚΕΒΗ, Κ. ΣΤΕΦΑΝΗ: "Τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, η διαχρονική πορεία της χρήσης τους" Αθήνα, 1994, σελ. 193

 

j0115836.gif (173 bytes) επιστροφή στα κοινωνικά θέματα

[]

 

 

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας:

[ JesusLovesYou.gr ]

[ Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια ]

[ Βιβλική Ελλάδα ]

 

JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

Link στο JesusLovesYou.gr

 

 

 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία