[]
Αρνίσιο ρολό
350 γραμ. φασόλια
60 γραμ. βούτυρο
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
175 γραμ. τριμμένο ψωμί
1 κουταλάκι (γλυκού) ρίγανη
125 γραμ. ξερά ψιλοκομμένα βερίκοκα
1 αυγό
2 κιλά αρνίσιο μπούτι (χωρίς κόκαλο)
2 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο
500 γραμ. σε φέτες
πατάτες
250 γραμ. σε ροδέλες καρότο
500 γραμ. ζωμός βοδινού
φυλλαράκια δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
Τοποθετείτε τα φασόλια σε νερό από το
προηγούμενο βράδυ. Την άλλη μέρα τα στραγγίζετε και τα βάζετε να
βράσουν για 1 ώρα. Στραγγίζετε καλά. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε
κατσαρόλα και τηγανίζετε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά για να μαλακώσει.
Προσθέτετε το ψωμί, τη ρίγανη και τα βερίκοκα. Ρίχνετε αλάτι και
πιπέρι και τηγανίζετε για 10 λεπτά ώστε να ροδίσει το ψωμί. Βγάζετε
από τη φωτιά και όταν κρυώσει λίγο, ρίχνετε το αυγό και ανακατεύετε.
Ακουμπάτε το κρέας με την πέτσα προς τα κάτω
και βάζετε κατά μήκος, στη θέση του κόκαλου, τη γέμιση. Τυλίγετε το
κρέας να "κλείσετε" τη γέμιση και δένετε σφιχτά με σπάγκο. Τρυπάτε
το αρνί σε μερικά σημεία και βάζετε μικρά κομμάτια σκόρδου.
Το βάζετε στο ταψάκι, σκεπάζετε με
αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στους 200 βαθμούς για 2 1/2 - 3 ώρες,
αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο την τελευταία 1/2 ώρα του ψησίματος.
Στο μεταξύ, βάζετε σε κατσαρόλα τα φασόλια μαζί
με το άλλο κρεμμύδι, τα καρότα, τις πατάτες, το ζωμό και το
δεντρολίβανο. Ανακατεύετε και ρίχνετε στο ταψί με το αρνί, 1 ώρα
αφότου βάλατε το αρνί για ψήσιμο. Αφού ψηθεί, το βγάζετε, αφήνετε το
ρολό για 10 λεπτά και μετά το κόβετε σε φέτες.
Σερβίρετε γαρνιρισμένο με τα φασόλια, τις
παράτες και τα καρότα.
[]
[]
Τυρόψωμο
½ κιλό αλεύρι σταρένιο και ½ κιλό αλεύρι Νο 2
1 φακελάκι μαγιά
1/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό
τρίμματα φέτας ή άλλων λευκών τυριών
1 κουταλάκι (γλυκού) αλάτι
ελάχιστη ζάχαρη
Βάζετε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με το νερό, ανακατεύετε και αφήνετε
να αφρίσει. Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι και ρίχνετε εκεί τη μαγιά.
Προσθέτετε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ζυμώνετε προσθέτοντας χλιαρό νερό
μέχρι να φτιάξετε μία ζύμη μαλακή. Σκεπάζετε με διαφάνεια αλειμμένη
με λίγο λάδι και αφήνετε σε μέρος ζεστό για να φουσκώσει.
Όταν
φουσκώσει ξαναζυμώνετε 2-3 φορές και κόβετε 8-10 κομματάκια.
Ανοίγετε το κάθε φύλλο σε μέγεθος σελίδας τετραδίου, το αλείφετε με
λίγο λάδι και γεμίζετε με τρίμματα φέτας ή άλλων λευκών τυριών.
Το
διπλώνετε στα δύο και τηγανίζετε.
[]
επιστροφή στη
σελίδα με τις συνταγές