Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home Προφίλ Site Map Email
 
 

Πάσχα στο

Μηνύματα για τη

Μεγάλη Εβδομάδα

  

Sign my GuestBook

View my GuestBook

 
 

Γλυκές πασχαλινές συνταγές

j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes)

j0115836.gif (173 bytes)

j0115836.gif (173 bytes)

 

[] Τσουρεκάκια

1 κιλό αλεύρι

4 κουταλιές μαγιά μπύρας

6 αυγά

1 φλιτζάνι (τσαγιού) γάλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 φλιτζάνια λιωμένο βούτυρο

λίγο μαχλέπι ή ξύσμα 2 λεμονιών

2 πρέζες αλάτι

αμυγδαλόψυχο

ζάχαρη άχνη

 

Λιώστε τη μαγιά μπίρας σε χλιαρό γάλα. Προσθέστε λίγο αλεύρι, ανακατέψτε μέχρι να γίνει ρευστός χυλός και αφήστε το προζύμι να φουσκώσει για 3 ώρες περίπου.

Βράστε το μαχλέπι σε λίγο νερό, στραγγίστε το και κρατήστε το αφέψημα. Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι, κοσκινίστε το, ανοίξτε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε 5 αυγά, τη ζάχαρη, το προζύμι και το αφέψημα (ή ξύσμα 2 λεμονιών). Ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και σφιχτή, ρίξτε το βούτυρο και ζυμώστε ξανά. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο αλεύρι και λίγο γάλα. Αφήστε τη να φουσκώσει.

Ζυμώστε τη λίγο και φτιάξτε μικρά τσουρεκάκια ή και κουλουράκια. Τοποθετήστε τα σε μια λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί για φούρνο, σκεπάστε τη και αφήστε τα να φουσκώσουν για 4 ώρες περίπου.

Κατόπιν αλείψτε τα με ένα αυγό, πασπαλίστε τα με αμυγδαλόψιχα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Πασπαλίστε τα, ενώ είναι ζεστά με ζάχαρη άχνη.


 

[] Κουλουράκια νηστίσιμα

2 1/4 ποτήρια λάδι
500 γραμμάρια. ζάχαρη
1 1/4 φλιτζάνι κονιάκ
1/2 φλιτζάνι ούζο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια σόδα
1 ½ κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
3 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 κιλά αλεύρι μαλακό
½ κουταλάκι αλάτι
σουσάμι καβουρντισμένο


Βάζετε όλα τα υλικά με την παραπάνω σειρά σε μια μεγάλη λεκάνη. Αναμιγνύετε συνεχώς ώσπου η ζύμη να γίνει λεία. Πλάθετε τα κουλουράκια σε σχήμα που εσείς θέλετε, τα πασπαλίζετε με σουσάμι και τέλος τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

[]


 

[] Κουλούρια Πασχαλινά

1280 γρ. αλεύρι μαλακό

500 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

5 κρόκοι αυγών

1 φλιτζάνι (καφέ) κονιάκ

300 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος

χυμός μισού λεμονιού

1 κουταλάκι γλυκού σόδα

30 γραμμάρια. αμμωνία

1/2 φλιτζάνι γάλα

 

Χτυπάμε το βούτυρο αρκετή ώρα μέχρι ν' ασπρίσει. Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα 4 ασπράδια μαρέγκα. Χτυπάμε τους 9 κρόκους μαζί με τη ζάχαρη καλά και τους προσθέτουμε στο βούτυρο. Ρίχνουμε το κονιάκ, τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι, την αμμωνία διαλυμένη καλά στο γάλα και τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε καλά και μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι.

Αφήνουμε τη ζύμη για τουλάχιστον 1 ώρα πριν πλάσουμε τα κουλούρια. Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ταψί και τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά.

[]


 

[] Κουλουράκια σμυρναίικα

1 φλιτζάνι βούτυρο

4 ½ φλιτζάνια (τσαγιού) αλεύρι

1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/4 κουταλάκι γλυκού σόδα

3/4 του φλιτζανιού (τσαγιού) γάλα

2 κρόκοι αυγών

1/4 φλιτζάνι (τσαγιού) γάλα

1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

1 κρόκου αυγού για το άλειμμα

 

Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Συνεχίζετε να χτυπάτε και ρίχνετε τους κρόκους των αυγών έναν έναν, τη μαστίχα και το γάλα εναλλάξ. Ρίχνετε το αλεύρι σε δόσεις και ζυμώνετε σε ζύμη σφιχτή.

Πλάθετε τη ζύμη σε κυλινδρικό σχήμα πάχους ενός δακτύλου και μήκους 18 εκ. και τα διπλώνετε στα τρία πιέζοντας ελαφρά τις δύο άκρες, έτσι ώστε να πάρουν το σχήμα βαρκούλας.

Αφού τα αλείψετε με κρόκο, τα ψήνετε σε ταψί ελαφρά βουτυρωμένο στους 175 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

[]


 

[] Τσουρέκια Πασχαλινά

1 κιλό αλεύρι Νο 1 (σκληρό)
1/4 κιλό ζάχαρη
1/4 κιλό βούτυρο γάλακτος
4 αυγά
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι αλάτι
80 γραμμάρια μαγιά


Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και τη βάζουμε στη κουζίνα να φουσκώσει. Ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τα αυγά χτυπημένα, το αλάτι, τη μαγιά, το υπόλοιπο αλεύρι και νερό και ζυμώνουμε καλά.

Πλάθουμε το ζυμάρι σε πλεξούδα, το τοποθετούμε σε βουτυρωμένη φόρμα και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος σκεπασμένο με μια πετσέτα να φουσκώσει. Το αλείφουμε με το χτυπημένο κρόκο ενός αυγού για να γυαλίσει και το ψήνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

[]


 

[] Κουλούρια αμμωνίας

14 φλιτζάνια αλεύρι
3 κουταλάκια αμμωνία
3 φλιτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
1 βιτάμ μεγάλο
1 φλιτζάνι γάλα
1 βανίλια

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνετε τα ταψάκια. Κοσκινίζετε το αλεύρι και χτυπάτε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη. Ρίχνετε το βούτυρο στο μείγμα. Προσθέτετε στο γάλα την αμμωνία. Ρίχνετε το γάλα στο μείγμα με τη ζάχαρη. Τέλος ρίχνετε το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή.

Πλάθετε τα κουλούρια σε ότι σχήμα θέλετε. Τα τοποθετείτε στο ταψί και τα ψήνετε για 20-30 λεπτά.

[]

 

 j0115836.gif (173 bytes) επιστροφή στη σελίδα με τις συνταγές

 

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας:

[ JesusLovesYou.gr ]

[ Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια ]

[ Βιβλική Ελλάδα ]

 

JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

Link στο JesusLovesYou.gr

 

 

 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία