[]
Κουλουράκια σμυρναίικα
1 φλιτζάνι βούτυρο
4 ½ φλιτζάνια (τσαγιού) αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι γλυκού σόδα
3/4 του φλιτζανιού (τσαγιού) γάλα
2 κρόκοι αυγών
1/4 φλιτζάνι (τσαγιού) γάλα
1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1 κρόκου αυγού για το άλειμμα
Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το
μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι
να αφρατέψει. Συνεχίζετε να χτυπάτε και ρίχνετε τους κρόκους των
αυγών έναν έναν, τη μαστίχα και το γάλα εναλλάξ. Ρίχνετε το αλεύρι
σε δόσεις και ζυμώνετε σε ζύμη σφιχτή.
Πλάθετε τη ζύμη σε κυλινδρικό σχήμα πάχους ενός δακτύλου και μήκους
18 εκ. και τα διπλώνετε στα τρία πιέζοντας ελαφρά τις δύο άκρες,
έτσι ώστε να πάρουν το σχήμα βαρκούλας.
Αφού τα αλείψετε με κρόκο, τα ψήνετε σε ταψί ελαφρά βουτυρωμένο
στους 175 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
[]
[]
Τσουρέκια
Πασχαλινά
1 κιλό αλεύρι Νο 1 (σκληρό)
1/4 κιλό ζάχαρη
1/4 κιλό βούτυρο γάλακτος
4 αυγά
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι αλάτι
80 γραμμάρια μαγιά
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τη μαγιά με λίγο
χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και τη βάζουμε στη κουζίνα να φουσκώσει.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη,
τα αυγά χτυπημένα, το αλάτι, τη μαγιά, το υπόλοιπο αλεύρι και νερό
και ζυμώνουμε καλά.
Πλάθουμε το ζυμάρι σε πλεξούδα, το
τοποθετούμε σε βουτυρωμένη φόρμα και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος
σκεπασμένο με μια πετσέτα να φουσκώσει. Το αλείφουμε με το χτυπημένο
κρόκο ενός αυγού για να γυαλίσει και το ψήνουμε σε φούρνο
στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
[]
[]
Κουλούρια αμμωνίας
14 φλιτζάνια αλεύρι
3 κουταλάκια αμμωνία
3 φλιτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
1 βιτάμ μεγάλο
1 φλιτζάνι γάλα
1 βανίλια
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βουτυρώνετε τα ταψάκια. Κοσκινίζετε το αλεύρι και χτυπάτε καλά τα
αυγά με τη ζάχαρη. Ρίχνετε το βούτυρο στο μείγμα. Προσθέτετε στο
γάλα την αμμωνία. Ρίχνετε το γάλα στο μείγμα με τη ζάχαρη. Τέλος
ρίχνετε το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή.
Πλάθετε τα κουλούρια σε ότι σχήμα θέλετε. Τα τοποθετείτε στο ταψί
και τα ψήνετε για 20-30 λεπτά.
[]
επιστροφή στη
σελίδα με τις συνταγές