[]
Πουτίγκα
Σοκολάτα με σως
130 γρ. αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
3/4 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
160 γρ. ζάχαρη
160 γρ. βούτυρο
3 αυγά
6 κουταλιές αμυγδαλόψιχα (αλεσμένη)
3 κουταλιές κακάο
1 ½ κουταλιά γάλα
1 φλιτζάνι καφέ μπράντυ
Σως
6 κρόκοι αυγών
100 γρ. ζάχαρη
3 ½ φλιτζάνια γάλα
2 βανίλιες (χαρτάκια)
Χτυπάτε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει και
προσθέτετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη. Μετά βάζετε τα αυγά (τα οποία
πρέπει είδη να είναι χτυπημένα) και χτυπάτε πολύ καλά όλα τα
υλικά. Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι, το μπείκιν, το κακάο
(τα οποία πρέπει να είναι
κοσκινισμένα), την αμυγδαλόψιχα, προσθέτετε το γάλα και
ανακατεύετε καλά. Αλείφετε μια βαθιά φόρμα με βούτυρο,
πασπαλίζετε και λίγο αλεύρι (για να μη κολλήσει), ρίχνετε το
μίγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180Ο, για περίπου
40΄-45΄.
Σως: Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη
πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Ζεσταίνετε το γάλα με τη βανίλια
και το ρίχνετε στο παραπάνω μίγμα ανακατεύοντας συνέχεια.
Ρίχνετε το μίγμα σε μία κατσαρόλα και ανακατεύετε συνέχεια σε
σιγανή φωτιά, ώσπου να αρχίσει να πήζει. Το βγάζετε απ΄ τη
φωτιά. Το αφήνετε να κρυώσει λίγο και περιχύνετε στη πουτίγκα.
πάνω
[]
Πουτίγκα Κρέμα
Παντεσπάνι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι καρύδι
(αλεσμένο)
1 βανίλια
1 μπέικιν
5 αυγά
Χτυπήστε το βούτυρο μέχρι
να ασπρίσει και προσθέστε σιγά-σιγά τη ζάχαρη. Προσθέστε τ’ αυγά (τα
οποία πρέπει ήδη να είναι χτυπημένα) και χτυπήστε πολύ καλά όλα τα
υλικά. Στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι, τη βανίλια, το μπέικιν και
το καρύδι και τα ανακατεύατε καλά. Βουτυρώστε ένα ταψί και ρίξτε το
μείγμα. Ψήστε το στους 180ο για 30 λεπτά περίπου.
Κρέμα
1 κιλό γάλα
1 βανίλια
1/5 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλιές νισεστέ
Ζεστάνετε το γάλα και
πριν κάψει (χλιαρό), βγάλτε λίγο σ’ ένα μπολ και διαλύστε το
νισεστέ. Ρίξτε το νισεστέ μέσα στο γάλα μαζί με την βανίλια, τη
ζάχαρη και τ’ αυγά. Ανακατεύατε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να
πήξει η κρέμα. Την βγάζετε απ’ τη φωτιά.
Σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
κανέλα
ξύσμα λεμονιού
Όταν κρυώσει το
παντεσπάνι ρίξτε καυτό το σιρόπι. Μετά από λίγο απλώστε την κρέμα
και ρίξτε τριμμένα καρύδια. Η πουτίγκα είναι έτοιμη.
πάνω